19.4.2018. 20:45
1
Otkriveni podaci o platama ruskih zvaničnika, evo koliko zarađuje Putin: Ne znam ni ja, donesu mi, uzmem je i stavim na račun!
Kremlj je objavio godišnji izvještaj o platama vodećih ruskih zvaničnika, uključujući i podatke o plati predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je predstavio spisak u želji da poveća povjerenje u rusku vladu, no, kritičari ističu da to ne prikazuje stvarno bogatstvo ruskih zvaničnika.

Prema tim podacima, Putin je u 2017. od plate zaradio oko 249.000 eura. U njegovoj imovinskoj kartici navodi se da posjeduje stan od 77 kvadratnih metara, ali AFP izvještava da na spisak nije uključeno zemljište od 1.500 kvadratnih metara, koje je bilo navedeno godinu dana ranije.

Komentirišući ranije svoju platu, Putin je rekao: “Iskreno govoreći, ne znam ni kolika je plata. Donesu mi je, ja je uzmem i stavim je na svoj račun. Čak i ne brojim”.

Ali za razliku od zemalja poput Amerike, gdje predsjednička zarada stagnira već 15 godina, Putinova je kontinuirano rasla.

Druga imovina u vlasništvu ruskog predsjednika obuhvata 230 dionica u banci Sankt Peterburg i dva sportska automobila iz sovjetske ere – oba marke Volga iz 1960. i 1965. godine.

Mnogi kritičari, međutim, vjeruju da Putinovo bogatstvo daleko nadmašuje navedeno, a neki analitičari čak tvrde da se radi o milijardama.

Boris Jeljcin prvi je predsjednik Rusije koji je javno objavio podatke o svojim prihodima i imovini 1998. godine, te obavezao ruske zvaničnike da objavljuju svoju godišnju zaradu, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.