23.4.2018. 22:15
0
Palestinskom dječaku amputirana noga nakon ranjavanja u izraelskoj vatri
Liječnici su amputirali nogu palestinskom dječaku čije su fotografije preplavile društvene mreže nakon što su ga ranili izraelski vojnici u sukobima na granici pojasa Gaze s Izraelom.

Fotografije 12-godišnjeg Abdela Rahmana Nawafa kako vrišti od boli nakon što je ranjen postavljene su na palestinske i arapske društvene mreže prošle sedmice kada je pogođen u blizini granične ograde.

Pucnjava se desila u utorak navečer tokom sukoba duž granice istočno od  Al-Bureija u središtu pojasa Gaze.

On je kasnije prebačen iz pojasa Gaze na Zapadnu obalu na liječenje, ali liječnici nisu bili u stanju da mu spasu nogu.

Pokušavajući da se nasmije dok je ležao u bolničkom krevetu u Ramallahu, Nawaf je kazao da je gađao kamenicama izraelske vojnike u blizini granice kada je bio ranjen. 

- Moji prijatelji krenuli su da gađaju kamenicama vojnike u blizini logora Al-Bureij. Pridružio sam im se i počeli smo bacati kamenice. Kratko nakon toga osjetio sam da sam ranjen - kazao je on za AFP.

Rekao je da sanja da bude doktor i da bi još volio ispuniti taj san.

Da bi napustili Gazu radi liječenja na Zapadnoj obali Palestinci moraju dobiti dozvolu od Izraela za koju kritičari tvrde da je previše teško dobiti.

U petak je tinejdžrer iz Gaze, Mohammed Ayoub, ubijen u izraelskoj puščanoj vatri tokom protesta kod granice. 

Pogibija 15-godišnjaka i ranjavanje ostale djece izazvali su bjesnu reakciju vodećeg zvaničnika UN-a za mirovni proces.

- Sramno je pucati na djecu. Djeca moraju biti zaštićena od nasilja, ne izložena njemu - napisao je specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces, Nikolaj Mladenov, na Twitteru.

Izraelska vojska saopćila je u subotu da je pokrenula istragu incidenta, u skladu sa standardnom procedurom.

Četrdeset Palestinaca u Gazi je ubijeno otkako su izbili protesti velikog obima 30. marta.

Izraelska vojska tvrdi da njeni pripadnici isključivo otvaraju vatru u samoodbrani ili u pokušaju da zaustave demonstrante koji nastoje probiti graničnu ogradu koja odvaja tu teritoriju od Izraela.

Vojska optužuje Hamas da redovno istura djecu na čelo protesta.

- Svake sedmice (Hamas) postavlja djecu i žene na čelo protesta, šaljući ih prema sigurnosnoj ogradi i koristeći ih kao živi štit u realizaciji svojih ciljeva - navodi u saopćenju izraelska vojska.

Izrael decenijama održava blokadu pojasa Gaze tvrdeći kako je ona neophodna da se izoliraju isklamistički vladari te teritorije iz  Hamasa.

Kritičari tvrde da to prerasta u kolektivno kažnjavanje njenih dva miliona mještana.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.