24.4.2018. 17:30
0
Bivši Bin Ladenov tjelohranitelj prima socijalnu pomoć u Njemačkoj
Bivši tjelohranitelj Osame bin Ladena, Sami A., već godinama mirno s porodicom živi u Bohumu i prima socijalnu pomoć, zato što je njemački sud odlučio da ga ne smiju protjerati u rodni Tunis, pišu njemački mediji.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) postavila je upit o njemu pokrajinskoj vladi Sjeverne Rajne Vestfalije, koja je saopćila da Sami A. mjesečno prima više od 1.000 eura državne pomoći. Tome treba dodati i oko 150 eura po djetetu i druge oblike pomoći.

Ne može biti protjeran u Tunis

Tunižanin Sami A. od 1997. godine živi u Njemačkoj i slovi kao opasna osoba koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno se mora javljati policiji.

Godine 2012. njemački sud odlučio je da Sami A. ne može biti protjeran u Tunis jer mu tamo prijeti mučenje i nehumano postupanje.

Sami A. je u Njemačku stigao na studij, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u džihadističkim kampovima u Afganistanu, gdje je napredovao do pozicije jednog od tjelohranitelja terorističkog vođe Osame bin Ladena.

Ukidanje boravišne dozvole

Gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata pokušale su ukinuti boravišnu dozvolu Samiju A., ali je svaki put odluka morala biti povučena zbog presude u korist tuniškog državljanina, koji je u međuvremenu dobio četvero djece.

- Njemački zakon o azilu ovdje se zloupotrebljava do maksimuma: mi moramo novcem od poreza finansirati jednog teroristu zato jer ga ne smijemo protjerati - rekao je za dnevnik Bild demokršćanski političar Eckhardt Rehberg, piše Index, a prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.