28.4.2018. 19:30
0
Španija: Peticija protiv sudija koji nisu osudili grupno silovanje
Feministički pokret organizovao je proteste širom Španije sa zahtjevom za izmjenu krivičnog zakona nakon što je sud oslobodio krivice petoricu muškaraca optuženih za grupno silovanje 18-godišnje žene na festivalu San Fermin u Pamploni.

Peticija za smjenu sudija koji su optužene za silovanje oslobodili krivice objavljena je na internetu i do sada je prikupila 1,2 miliona potpisa. 

"Trenutni zakon zasnovan je na konceptu nasilja na osnovu iskustva muškarca", kaže profesor političkih nauka na Univerzitetu u Madridu Mariam Martinez Baskunan. 

Prema krivičnom zakona u Španiji, mora postojati dokaz o nasilju ili zastrašivanju kako bi bilo dokazano silovanje. 

"Ovaj pravni problem koji nije uvijek lako ustanoviti dovodi do bolnog pitanja koliko osoba mora da se bori kako bi izbjegla silovanje ne rizikujući da bude ubijena i da pri tom bude priznata kao žrtva teškog napada na seksualnu slobodu", piše španski dnevnik "Pais". 

Španski zakoni o silovanju došli su u žižu javnosti nakon što je sud u Pamploni tokom sedmice oslobodio petoricu optuženih za seksualni napad, u koji spada silovanje, ali su proglašeni krivim za manji prekršaj "seksualnog zlostavljanja". 

Prema toj optužbi oni su osuđeni na devet godina zatvora. 

Petorica optuženih, koji su iz Sevilje, snimali su incident putem kamera na telefonima nakon čega su se hvalili svojim djelom putem društvene mreže Whatsapp gdje su sebe nazivali "čoporom", prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.