1.5.2018. 11:08
0
Pompeo: Sporazum s Iranom je 'izgrađen na lažima'
Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je nuklearni sporazum s Iranom „izgrađen na lažima“, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao da ima dokaze o iranskom tajnom nuklearnom programu.
Netanyahu je u ponedjeljak optužio Iran za provođenje tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja pod nazivom „Projekat Amad“, te da je ta zemlja nastavila istraživanja na polju nuklearnog oružja nakon što je taj projekt obustavljen 2003. godine.

Pompeo tvrdi da to pokazuje da je sporazum sklopljen 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila zasnovan na obmanama, a ne na dobroj volji, izvještava BBC.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif je Netanyahuov potez nazvao „djetinjim“ trikom čiji je cilj utjecati na Trumpovu odluku o tome da li će se SAD nastaviti pridržavati nuklearnog sporazuma s Iranom.

Predsjednik Trump već duže vrijeme pokazuje želju da se povuče iz ovog sporazuma i trebao bi konačnu odluku donijeti tokom sljedećih sedmica.

Druge zapadne sile smatraju da se Iran pridržava sporazuma i da bi on trebao biti sačuvan.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.