1.5.2018. 18:00
0
Pobunjenici počeli napuštati enklavu u južnom Damasku, pustili taoce na slobodu
Deseci talaca koje su držali militanti na sjeveru Sirije stigli su u utorak do područja pod kontrolom vojske, čime je započeto ispunjavanje dogovora po kojem pobunjenici mogu napustiti Yarmouk, enklavu na jugu Damaska, saopćili su državni mediji i posmatrači.

Državna novinska agencija SANA javlja da su 42 osobe oslobođene u okviru ispunjavanja prvog dijela sporazuma, te da su stigle na vladinu teritoriju u blizini razgraničenja pored grada Aleppa, prenosi Reuters.

Državna televizija prikazala je žene, djecu i muškarce, uključujući i nekolicinu vojnika, kako plaču i grle jedni druge u autobusu. Pobunjenici su oteli ove ljude u jednom selu u Idlibu dok su harali tom pokrajinom prije tri godine.

Južno od Damaska, autobusi su prevezli 200 boraca i članova njihove rodbine iz enklave Yarmouk, po dogovoru o razmjeni između vlade i pobunjenika, saopćila je Sirijska obzervatorija za ljudska prava.

Ovaj konvoj je stigao na isto mjesto u blizini Aleppa u ranim satima ujutro, kazali su iz ove posmatračke organizacije.

Borci iz grupe Hayat Tahrir al-Sham, koja je nekad bila povezana s al-Qaedom, idu u Idlib na sjeverozapadu u blizini granice s Turskom.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.