12.5.2018. 9:45
0
Kineski milijarder osuđen zbog podmićivanja UN zvaničnika
Kineski milijarder Ing Lap Sing danas je osuđen na četiri godine zatvora zbog podmićivanja zvaničnika Ujedinjenih nacija.

Kaznu mu je izrekao njujorški federalni sud, ali njeno izdržavanje neće početi odmah, prenosi AP.

Ing se trenutno, kako navodi agencija, nalazi u apartmanu na Menhetnu i pod 24-satnim je nadzorom, a određena mu je kaucija od 50 miliona dolara.

On je u julu proglašen krivim jer je dvojici ambasadora UN isplatio mito od 1,7 miliona dolara, kako bi podržali njegov plan izgradnje kongresnog centra UN u Makaou.

Ingovi advokati su tvrdili da je on isplaćivao novac samo onda kada mu je to traženo, radi ubrzanja tog projekta.

Bivši predsjednik Generalne skupštine UN, Džon Eš, koji je bio diplomata karipske države Antigva i Barbuda, u vezi sa ovim slučajem se izjasnio da nije kriv, a preminuo je čekajući suđenje.

Tadašnji ambasador Dominikanske Republike Francis Lorenzo priznao je krivicu i pristao da svjedoči protiv Inga.

Kongresni centar u Makaou nikada nije izgrađen, podsjeća AP, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.