23.5.2018. 22:15
0
Kongres SAD poručio Pentagonu: Pojačajte angažman na Balkanu
Komitet za vojne poslove zastupničkog doma američkog Kongresa dao je zeleno svjetlo Nacionalnom odbrambenom aktu za fiskalnu 2019. godinu. Posebna sekcija u ovom godišnjem aktu je odvojena za region zapadnog Balkana. Odredbe koje daju ovlaštenja ministru odbrane da poduzme posebne radnje kada je u pitanju region.

- Ova sekcija će dozvoliti sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju koristeći programe i aktivnosti pod poglavljem 16, odjeljkom 10, Koda SAD, za region zapadnog Balkana, uključujući Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Kosovo te Republiku Makedoniju - kaže se u odobrenju.

Situacija u Bosni i Hercegovini je dobila posebnu pažnju. Izborni zakon te održavanje fer izbora su istaknuti kao prioritet za naše vlasti.

- Komitet je zabrinut za dugotrajnu stabilnost i sigurnost u regionu zapadnog Balkana. Etničke tenzije, ekonomski izazovi i maligni vanjski utjecaji pridonose nestabilnosti u regionu. Komitet je, također, zabrinut oko predstojećih izbora u Bosni i Hercegovni. Od potpisivanja Dejtonskog ugovora 1995. Bosna i Hercegovina je zadržala rast u razvoju demokratskih institucija i izbora. Komitet ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da promptno i efektivno odgovori na ustavne izazove i da održi slobodne i fer izbore u oktobru 2018. - navodi se u ovom aktu.

Ruske aktivnosti na zapadnom Balkanu, posebno propagandne i medijske, izazivaju zabrinutost kod američkih zastupnika.

- Komitet ostaje duboko zabrinut zbog pojačavanja pokušaja Ruske Federacije da ostvari svoj utjecaj na zapadnom Balkanu. Komitet osuđuje rusko učešće u pokušaju državnog udara protiv Vlade najnovije članice NATO-a, u oktobru 2016. Komitet je zabrinut zbog ruskih informativnih operacija na Balkanu, uključujući propagandu i nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije - upozoravaju zastupnici.

Eurotlanske integracije te nastavak primicanja zemalja zapadnog Balkana NATO-u i EU trebaju biti u posebnom fokusu kako američkih tako i evropskih vlasti, navodi se u odobrenju.

- Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se nastavlja razvijati između zemalja zapadnog Balkana sa SAD. Ova partnerstva su vitalna za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet, također, ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave s jačanjem veza s regionom. Također, Komitet se nada i podržava nastavak rada mnogih u regionu prema ciljevima integriranja u euroatlansku zajednicu, uključujući NATO i EU. Nastavak napretka ovih zemalja prema pridruživanju u NATO i EU osigurava stabilan okvir kroz koji se može postići veća stabilnost i sigurnost u centralnoj Evropi. Komitet  primjećuje da bi Ministarstvo odbrane trebalo nastaviti s pojačanom vojnom saradnjom i angažmanom u regionu - preporuka je zastupnika, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.