26.5.2018. 22:15
0
Irski premijer pozdravio legalizaciju abortusa
Irski premijer Leo Varadkar pozdravio je “tihu revoluciju” u zemlji pošto su privremeni rezultati referenduma ukazali da su Irci ubedljivo glasali za liberalizaciju zakona o abortusu.

Izlazne ankete pokazale su da je 69 odsto Iraca glasalo za ukidanje dijela Ustava koji zabranjuje prekid trudnoće. Konačni rezutati se očekuju kasnije večeras.

“Narod je rekao svoje. Potreban nam je moderan Ustav za modernu zemlju”, rekao je Varadkar.

Premijer koji se pred referendum zalagao za liberalizaciju rekao je da je na djelu bila “kulminacija tihe revolucije koja se odvijala u Irskoj poslednjih 20 godina”.

“Irski glasači imaju poštovanje za žene i povjerenje da će one donositi ispravne izbore i odluke o svom sopstvenom zdravlju”, zaključio je Varadkar.

Dodao je i da će ubjedljiva pobjeda strane za liberalizaciju dati njegovoj vladi jači mandat kada bude pripremala zakone o abortusu koji će biti podnijeti parlamentu na usvajanje već za nekoliko mjeseci.

Skoro 3,5 miliona glasača je bilo pozvano da donese odluku poslije teške kampanje, tokom koje su se povećale razlike između gradova i sela, mladih i manje mladih.

Irsko zakonodavstvo je među najrestriktivnijim u Evropi, uz Maltu i Sjevernu Irsku, pa su od 1983. desetine hiljada žena odlazile u inostranstvo da bi abortirale, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.