29.5.2018. 13:40
0
U Beču počinje festival kratkog filma Vienna Shorts
Na 15. festivalu kratkog filma "Vienna Shorts" (VIS), koji će danas biti otvoren u Beču, bit će prikazan 301 aktuelni i historijski film ispod 30 minuta trajanja.

Ukupno 109 filmova iz 27 zemalja učestvovat će u takmičarskom programu. Tokom sedam festivalskih dana u Beču se očekuje 100 gostiju iz svijeta filma i predstavnici važnih filmskih institucija kao što su Evropska filmska akademija i međunarodnih festivala kao što su Berlinale, Kan, Venecija, Tribeca, Roterdam ili Sarajevo Film Festival.

Najveći austrijski festival kratkog filma, animacije i muzičkih videa očekuje 20.000 posjetilaca.

VIS će program "We need to Disagree" posvetiti 50. godišnjici od 1968. i oblicima protesta u kinu i bitnosti političke rasprave.

S obzirom na aktuelne debate o neravnopravnom odnosu prema ženama u filmskoj branši VIS se pohvalio odnosom 50:50 u takmičarskom programu "Austrijsko takmičenje" i udjelu režiserki od 60 odsto u programu "Fikcija & dokumentarac".

Ovogodišnji novitet je prvo održavanje programa "VR the World", odnosno filmovi virtuelne stvarnosti, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA / Lejla Trle) 

Bec
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.