30.5.2018. 9:14
0
Vijeće sigurnosti UN-a hitno zasjeda zbog napada na Izrael iz Gaze
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u srijedu na vanrednoj sjednici na zahtjev SAD-a kako bi razgovaralo o palestinskim raketnim i minobacačkim napadima na Izrael, kazale su diplomate, prenosi Al Jazeera.

Američka misija pri UN-u objavila je u saopćenju da su napad izvršili "Hamas i drugi militanti".

Sjednica treba početi u 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu, a posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov treba izvijestiti članove Vijeća sigurnosti o najnovijim događajima, prenosi Hina.

Nema dojava o palestinskim žrtvama

Palestinski borci su u utorak Izrael najsnažnijom baražnom vatrom od rata u Gazi 2014. godine, a izraelska strana je odgovorila ratnim avionima, javio je Reuters.

Agencija je upozorila na žestinu sukoba koji se izrodio iz nereda i nasilja koje se sedmicama odvijalo na granici Gaze i Izraela.

Trojica izraelskih vojnika ranjena su gelerima nakon što je iz Pojasa Gaze ispaljeno više desetaka minobacačkih granata i raketa, zbog čega je na jugu Izraela oglašena uzbuna.

Za sada nema dojava o palestinskim žrtvama.

- Granate palestinskih militanata pogodile su civilne objekte, među kojima i jedan vrtić - kazala je ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley u saopštenju.

- Vijeće sigurnosti treba biti ogorčeno i odgovoriti na najnoviju epizodu nasilja usmjerenu protiv nedužnih izraelskih civila - rekla je ona.

Nastavljeni udari na Gazu

Nešto ranije je izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon pozvao generalnog sekretara Svjetske organizacije Antonija Guterresa da osudi Hamas i smatra ga odgovornim za terorističke incidente, kako je rekao.

Izraelski mediji su objavili kasno u utorak, pozivajući se na palestinske izvore, da su izraelski udari na Gazu nastavljeni.

U međuvremenu su izraelski zvaničnici porekli da je postignut prekid vatre s Hamasom i Islamskim džihadom.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.