1.6.2018. 16:52
0
Prodata bivša jugoslovenska rezidencija u New Yorku za 12 miliona dolara
Države nasljednice SFRJ potpisale su u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana SFRJ na njujorškoj Park aveniji (Park Avenue) za ukupno 12,1 milion dolara, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

U saopćenju je navedeno da je ugovor potpisan juče i da zajednička prodaja stana u New Yorku predstavlja prvi takav slučaj u procesu provođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Taj stan je bio prazan od 1992., kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik SFRJ pri UN-u, zbog čega nije bio u “reprezentativnom stanju”.

Srbija je država-koordinator za prodaju tog stana i od prodaje joj je pripalo 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolar.

Prodajom ove nepokretne imovine ostvariće se i direktna ušteda u ovogodišnjem budžetu Srbije od 108.745 dolara, za koliko će se smanjiti izdvajanja Ministarstva vanjskih poslova za tekuće održavanje.

Od ukupno dobijene kupoprodajne cijene (12,1 milion dolara), odbijeni su troškovi održavanja stana u New Yorku od 1. januara 1992. godine do dana prodaje (ukupno 3.269.774,16 dolara). Ti troškovi su, takođe, raspodijeljeni između svih država – sukcesora srazmjerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Pošto je te troškove sve vrijeme plaćala Srbija, ta sredstva će joj biti refundirana.

Specifičnost stana u Njujorku je “korporativno vlasništvo”, odnosno to nije bilo neposredno pravo svojine, već vlasništvo posjedovanjem 960 dionica “Park-71st Corporation”, koliko je imala bivša SFRJ.

U toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta SFRJ stalne misije pri UN u New Yorku, ambasada u Bonu, ambasade u Bernu i ambasada/rezidencije u Tokiju, saopćeno je Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.