2.6.2018. 22:36
0
Ukrajina tvrdi: Lažno ubistvo novinara otkrilo rusku listu za odstrel 47 osoba
Lažno ubistvo ruskog novinara Arkadija Babčenka i dalje je top tema u svjetskim medijima.

Nakon što su svi objavili da je ubijen u Kijevu, Babčenko se pojavio živ i zdrav na pres konferenciji emitiranoj na ukrajinskoj televiziji.

Sada Ukrajina tvrdi da je izmišljeno ubistvo Babčenka dovelo do otkrića liste za odstrel od 47 osoba koje je Rusija planirala ubiti u inostranstvu.

Ukrajinski državni tužitelj Jurij Lučenko saopćio je da je lažno ubistvo bilo nužno kako bi se zaštitilo Babčenka i druge koji su bili meta Rusije. Lučenko, jedan od rijetkih koji je bio upoznat s lažnim ubistvom, o tome je obavijestio Evropsku uniju, SAD i druge zemlje, prenosi portal Index.hr.

Istraga nakon izmišljenog ubistva dovela je do 47 ljudi koji bi mogli biti sljedeće žrtve terorizma, a njihova imena zasad još nisu otkrivena. Nagađa se da se radi o istaknutim ruskim i ukrajinskim novinarima.

Dvoje televizijskih voditelja ruskog i ukrajinskog porijekla objavilo je da su im ukrajinske vlasti priložile dokaze u kojima se vidi da se nalaze na listi za odstrel i sad žive pod stalnom policijskom zaštitom.

Vjerovalo se da je disidentski ruski novinar Arkadij Babčenko u utorak likvidiran ispred svog stana u Kijevu, no on se u srijedu pojavio na pres konferenciji Ukrajinske službe sigurnosti o njegovu vlastitom "ubistvo", koje je unijelo strah i nemir u odnose između Ukrajine i Rusije.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.