3.6.2018. 15:22
0
Udar sablje: 18.000 NATO vojnika pred granicama Rusije
U Poljskoj i baltičkim zemljama danas počinju vojne vježbe na istočnom krilu NATO-a, u kojima učestvuje oko 18.000 vojnika iz 19 zemalja. Godišnja vojna vježba nazvana "Udar sablje", koja se organizira osmi put, održava se od 3. do 15. juna.

SAD komandiraju multinacionalnim NATO bataljonom u Poljskoj, dok su Kanada, Velika Britanija i Njemačka na čelu sličnih bataljona raspoređenih u susjednim baltičkim zemljama, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, gdje se održavaju ovi manevri.
 
NATO je saopćio da ovako veliki broj vojnika, jedan od najvećih u Evropi za američke snage od kraja Hladnog rata, ima za cilj da ohrabri evropske zemlje saveznice Vašingtona na istoku, zabrinute zbog čestih ruskih manevara blizu njihovih granica i zbog ukrajinskog sukoba.
 
Manevri se odvijaju u trenutku kad je Poljska nagovijestila da razmatra prijedlog da bude domaćin stalnom kontingentu američkih trupa, kao što su to uradile Njemačka i Italija od Drugog svjetskog rata, i da je spremna dati dvije milijarde dolara za to. Ta najava je odmah izazvala reakciju Moskve, koja je ocijenila da takvo raspoređivanje ni u kom slučaju ne doprinosi sigurnosti i stabilnosti na kontinentu.

 SAD su pojačale svoje prisustvo na istočnom krilu NATO-a otkad se Krim pripojio Rusiji 2014. godine. Američka vojska je u maju 2017. godine uspostavila novi komandni štab u Poljskoj, odakle upravlja nad 6.000 vojnika raspoređenih u okviru operacija NATO i SAD u regionu, prenosi Avaz.ba.

Radi učvršćivanja svojih vojnih veza s Vašingtonom, Poljska je u martu potpisala ugovor za kupovinu američkog antiraketnog sistema Patriot za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi eura). 

(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.