7.6.2018. 11:26
0
Afganistanski predsjednik Ghani proglasio primirje s talibanima
Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u četvrtak je proglasio primirje s talibanskim pobunjenicima do 20. juna, kako bi se podudarilo s krajem muslimanskog mjeseca posta, ali je izjavio da će se borbe protiv ostalih militantnih grupa, kao što je Islamska država, nastaviti.

Talibani nastoje ponovo uvesti strogu islamsku vladavinu nakon njihovog svrgavanja u 2001. godini od snaga pod američkim vodstvom.

 -Ovo primirje je prilika za talibane da se podsjete da im njihova kampanja nasilja ne donosi popularnost u narodu nego ih dodatno otuđuje - saopćio je Ghani u poruci na društvenoj mreži Twitter nakon televizijskog obraćanja naciji.

- S ovom objavom primirja mi naglašavamo snagu afganistanske vlade i volju naroda za mirnim rješenjem afganistanskog sukoba - navodi Ghani.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani je u februaru ponudio priznanje talibana kao legitimne političke grupe u predloženom političkom procesu koji bi po njegovim riječima mogao okončati rat duži od 16 godina.

Ghani je predložio primirje i razmjenu zarobljenika između brojnih opcija među kojima su novi izbori na kojima bi se natjecali i militanti i razmatranje ustavnog sporazuma s talibanima na okončanju sukoba u kome je samo u prošloj godini ubijeno više od 10.000 afganistanskih civila, prenosi Reuters.




(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.