8.6.2018. 22:00
0
Trump pitao kanadskog premijera Justina Trudeaua: Zar nije Kanada spalila Bijelu kuću do temelja?
Kanađani su uvrijeđeno reagovali na izvještaje medija da je američki predsjednik Donald Trump, tokom razgovora sa premijerom ove zemlje Justinom Trudeauom, pitao da li je Kanada spalila do temelja Bijelu kuću.

Tokom „Rata 1812″ sa Sjedinjenim Američkim Državama, britanske snage su zapalile predsjedničku rezidenciju. U to doba, Kanada nije postojala – činile su je britanske kolonije.

„Zar niste vi spalili Bijelu kuću?” Trump je, navodno, pitao Justina tokom telefonskog razgovora o novouvedenim tarifama i nadoknadama, prenosi BBC.

Još se ne zna da li je ovaj komentar u stvari šala, ali CNN javlja da je prethodno Trudeau pitao kako Amerika može da opravdava tarife kao pitanje „nacionalne bezbjednosti.”

SAD su prošle nedjelje uvele takse na uvoz čelika i aluminijuma iz zemalja saveznica – Evropske unije, Kanade i Meksika.

„Prosto je smiješno posmatrati trgovinu sa Kanadom kao prijetnju nacionalnoj bezbjednosti Sjedinjenih Država,” komentarisao je Trudeau ovaj potez Washingtona.

„Kanada je postala država 1867. Rat 1812. je bio… 1812,” napisao je jedan korisnik Twittera.

„Budite pozitivni: Bar [Trump] zna šta je Rat 1812, i da je tokom tog rata neko nešto spalio do temelja”, navodi se u drugom tweetu.

Rat 1812. je izbio zbog američkog nezadovoljstva jer su Britanci prisiljavali mornare na trgovačkim brodovima da se priključe Kraljevskoj mornarici, kao i zbog ograničavanja trgovine sa Amerikom. Još jedan faktor nezadovoljstva bila je i britanska podrška američkim starosjedilačkim narodima u borbi protiv širenja kontrole američkih vlasti.

Britanske trupe, koje je predvodio general Robert Ross, napale su i spalile tokom sukoba čitav niz javnih zgrada među kojima je bila i Bijela kuća. Bio je to jedini put u istoriji da je neka strana sila zauzela Washington, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.