10.6.2018. 17:15
0
Austrija naljutila Erdogana: Bojim se da mjere koje je poduzeo premijer Austrije vode svijet u rat krsta i polumjeseca
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osudio je odluku austrijskih vlasti o pokretanju istrage protiv desetine imama i zatvaranja sedam džamija.

“Plašim se da mjere koje je poduzeo premijer Austrije vode svijet u rat krsta i polumjeseca. Oni su izjavili da će protjerati imame. Kako to ostaviti bez odgovora? Nećemo sjedjeti prekrštenih ruku”, izjavio je Erdogan.

Vlada Austrije objavila je u petak da je donijela odluku o protjerivanju više imama, a da je 60 imama pod istragom zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Takođe je donijeta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu “sivih vukova”, a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Odlučeno je i da se rasformira udruženje “Arapska vjerska zajednica”, koja je upravljalo spornim salafističkim džamijama.

Vlada Austrije tvrdi da je odluku donijela uz saglasnost islamske vjerske zajednice. Odluku su pozdravile sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je donijeta baš u vrijeme Ramazana, kao i na početku glasanja turske dijaspore za izbore u Turskoj, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.