10.6.2018. 21:00
0
Bijela kuća smatra da kanadski premijer Justin Trudeau zabija nož u leđa SAD
Bijela kuća je danas nastavila s kritikama na račun kanadskog premijera Justina Trudeaua, optuživši ga za zabijanje noža u leđa SAD na završenom samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Justin Trudeau je sinoć na kraju samita u Kanadi rekao novinarima da su lideri svih sedam članica G7 potpisali zajedničko saopštenje u kojem se poziva na “trgovinski sistem zasnovan na pravilima”.

Trudeau je na toj konferenciji za medije nazvao “uvrjedljivim” nove američke takse na uvoz čelika i aluminijuma i rekao da Kanada “neće dozvoliti da je neko maltretira”.

Predsjednik SAD Donald Trump na to je ubrzo odgovorio preko Twittera i povukao saglasnost sa zajedničkog saopštenja sa samita G7, optužujući Trudoa za “lažne izjave”.

Glavni Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow danas je rekao da je Trudeau “prilično zabio nož u leđa” izjavom da Kanada neće dozvoliti da bude maltretirana američkim taksama, prenosi AP

Kudlow je za CNN kazao da je Trudeau nanio “veliku štetu” G7 izjavom da će Kanada morati da se brani i da su SAD odgovorne za problem sa taksama.

Trump neće dozvoliti, dodao je Kudlow, da ga Trudeau maltretira uoči njegovog samita sa sjeverokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Trumpov savjetnik za trgovinu Peter Navaro takođe je danas optužio Trudeau za izdaju američkih saveznika.

“Postoji posebno mjesto u paklu za svakog lidera neke zemlje koji se loše ponese prema predsjedniku Trumpu i potom na izlazu pokuša da mu zabije nož u leđa”, rekao je Navaro.

Godišnji samit G7 u petak i subotu u Kanadi obilježila su oštra neslaganja s Trumpom zbog njegovih odluka da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije i Kanade i Meksika. Ta mjera je pogodila američke partnere iako su njena glavna meta kineski proizvođači na koje se i SAD i EU dugo žale da su preplavili tržišta jeftinim čelikom, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.