13.6.2018. 13:03
0
Moskva će u vojnom planiranju uzeti u obzir borbeno jačanje NATO-a u Evropi
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško upozorio je danas da će novi plan NATO-a za jačanje borbene gotovosti u Evropi pogoršati sigurnost na kontinentu i poručio da će Moskva uzeti to u obzir pri izradi vojnih planova.

Zapadni zvaničnici prošle sedmice su saopćili da Sjedinjene Države vrše pritisak na evropske saveznike da nabave više NATO bataljona, brodova i aviona spremnih za borbu, u okviru najnovijeg poteza da se potakne akcija odvraćanja NATO od bilo kakvog ruskog napada, podsjeća Reuters.

Prema navodima Interfax, Gruško je kritizirao tu inicijativu i poručio da će Moskva poduzeti sve neophodne vojne mjere kako bi garantirala vlastitu sigurnost.

Devet zemalja članica NATO na istočnom krilu Alijanse nedavno su se saglasile da će bliže sarađivati kako bi pojačale svoju sigurnost u svjetlu, kako su naveli, "agresivne" Rusije koja prijeti njihovoj viziji slobodne i miroljubive Evrope.



(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.