14.6.2018. 12:35
0
Abbas: Usvajanje rezolucije UN-a je pobjeda međunarodnog prava
Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas zahvalio je u četvrtak zemljama koje su glasale za rezoluciju UN-a kojom se poziva na zaštitu palestinskog naroda na područjima okupiranim od strane Izraela.

Usvajanje rezolucije  u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) o zaštiti palestinskih civila nazvao pobjedom međunarodnog prava.

"Ovaj glas je pobjeda palestinskih prava, pravde i međunarodnog prava", izjavio je predsjednik u saopćenju, prenosi Wafa.

Na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u srijedu je usvojen nacrt rezolucije koja poziva na zaštitu naroda Palestine, a koju su  ranije u Vijeću sigurnosti UN-a blokirale Sjedinjene Američke Države (SAD).

Rezolucija je usvojena sa 120 glasova za. Protiv je bilo osam zemalja, a 45 država je bilo suzdržano.

U rezoluciji se, između ostalog, od generalnog sekretara UN-a traži da u roku od 60 dana načini potrebne korake u cilju zaštite civila na okupiranoj palestinskoj teritoriji, da uspostavi sigurnost i blagostanje te da bude sačinjen izvještaj u vezi s mehanizmima međunarodne zaštite civila.

U tekstu rezolucije optužuje se ubistvo Palestinaca na okupiranim teritorijima, a istovremeno se osuđuju rakete ispaljene iz Gaze prema južnom Izraelu.



(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.