14.6.2018. 18:01
0
De Mistura: SAD će se uključiti u razgovor o sirijskoj ustavnoj komisiji
Američki zvaničnici pridružit će se razgovorima u Ženevi u ovom mjesecu o sirijskoj ustavnoj komisiji, izjavio je novinarima u četvrtak posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura, nagovještavajući pomak u procesu koji je pred rizikom blokade.
De Mistura planira da se sasatane s visokim ruskim, turskim i iranskim zvaničnicima poočetkom naredne sedmice, i izjavio je kako očekuje sličan sastanak s američkim, britanskim, francuskim, njemačkim i jordanskim visokim zvaničnicima.

 - Uočavamo pomake i pokušat ćemo da pokrenemo nove. Ne očekujem, budimo iskreni, velike pomake. Ja sam, međutim uvjeren da je napredak moguć i da ima izvjesnih pomaka koje bismo trebali kapitalizirati - izjavio je de Mistura novinarima.

De Mistura ima mandat Vijeća sigurnosti UN-a da organizira razgovore između Sirijaca o političkoj reformi, uključujući sačinjavanje novog ustava i održavanje izbora.

Razgovori o tim reformama, koje bi trebale pružiti politički okvir za okončanje sedmogodišnjeg rata nisu, međutim, stvorili ništa i nimalo nisu približili zaraćene strane. 

Najviše političkih podsticaja za razgovore dolazi od Rusije, jedne od najbližih saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok izgleda da su Sjedinjene Države umanjile svoj angažman u sirijskom političkom procesu u posljednjih nekoliko godina.

U januaru je sirijski Kongres u ruskom turističkom gradu Sočiju uspostavio ustavnu komisiju a de Mistura je dobio zadatak da izabere njene članove, nakon što je dobio nominacije od zainteresiranih strana. 

Sirijska vlada podnijela je listu od 50 kandidata u prošlom mjesecu. De Mistura je izjavio kako se nada da će dobiti sličan podsticaj od sirijske opozicije, koja je  učinila "ozbiljan rad" na vlastitoj listi, prenosi Reuters. 

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.