17.6.2018. 10:15
0
Austrija traži objašnjenje od Njemačke: Ko je prisluškivao?
Austrijske vlasti zatražile su od susjedne Njemačke objašnjene, poslije izveštaja da je njemačka obavještajna služba (BND) godinama prisluškivala oko 2.000 ljudi u Austriji, uključujući preduzeća i ministarstva.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izjavio je da je "špijunaža među prijateljskim državama ne samo neuobičajena i nepoželjna, već i neprihvatljiva". 

Van der Bellen i austrijski kancelar Sebastian Kurz odgovorili su na novinarska pitanja poslije izveštaja lista Standard i časopisa Profil o postojanju spiska prisluškivanja u BND-u u periodu od 1999. do 2006. godine. 

Kurz je rekao da su 2014. postojale sumnje da BND ima šijunske aktivnosti u Austriji, ali je tada rečeno da je u pitanju pooštravanje nekih njemačkih zakona. Austrijski kancelar je dodao da je od Njemačke zatraženo objašnjenje o tom pitanju, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.