18.6.2018. 15:04
0
Afganistanski talibani odbijaju da produže primirje
Afganistanski talibani odbili su produžiti praznično primirje, tvrdeći da pobunjenici neće produžiti svoj prekid vatre koji je okončan u nedjelju navečer, navodi se u medijskom biltenu koji je postavio saopćenje na internetu.

Vlada je proglasila primirje od 12. do 19. juna kako bi ohrabrila talibane da podrže proces nacionalnog pomirenja.

U recipročnoj mjeri, naoružana pobunjenička grupa proglasila je trodnevno primirje od prvog dana Ramazanskog bajrama u petak, do kraja praznika u nedjelju. 

U nedjelju je afganistansko vijeće za nacionalnu sigurnost pod čelništvom predsjednika države  Ashrafa Ghanija produžilo primirje za još deset dana. 

Talibani navode u saopćenju da primirje koje su objavili pobunjenici nije odgovor na vladinu ponudu, ali da je to objavljeno za dobrobit zemlje i za pružanje sigurnog okruženja za Afganistance kako bi proslavili praznik, prenosi Xinhua. 

U nedjelju je u samoubilačkom bombaškom napadu u istočnom gradu Jalalabadu ubijeno 14 ljudi.

Napad se desio u blizini ureda guvernera u nedjelju, dok su talibanski borci, afganistanske snage sigurnosti i civili proslavljali treći dan prazničnog primirja.

U sličnom napadu u Jalalabadu u subotu ubijeno je najmanje 36 ljudi.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.