19.6.2018. 10:05
0
Kim Jong Un u posjeti Kini
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u posjeti je Kini u utorak i u srijedu, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Japanska novinska agencija Kyodo prenosi da je sjevernokorejski avion, za koji se vjeruje da je prevozio visokog sjevernokorejskog zvaničnika, u utorak sletio na međunarodni aerodrom u Pekingu.

Očekuje se da Kim izvijesti kineskog predsjednika Xi Jingpinga o istorijskom samitu između sjevernokorejskog čelnika i američkog predjednika Donalad Trumpa prošle sedmice u Singapuru.

To je treća Kimova posjeta Kini, nakon sastanka s Xijem u martu u Pekingu i ponovo u maju u sjeveroistočnom kineskom gradu Dalianu.

U međuvremenu su SAD i Južna Koreja suspendovali planove za zajedničku vojnu vježbu zakazanu za august, saopćio je Pentagon u ponedjeljak navečer, nakon obećanja koje je dao Trump na samitu.

- U skladu s obećanjem predsjednika Trumpa i uz saglasnost naše južnokorejske saveznice, američka vojska je suspendovala sva planiranja za defanzivne vojne vježbe Čuvar slobode u augustu - izjavila je glasnogovornica Pengtaona Dana White.

- Još koordiniramo dodatne akcije. Nikakva odluka o novim vojnim vježbama još nije donešena - kazala je.

Trump je očigledno iznenadio svoju azijsku saveznicu Južnu Koreju kao i američku vojsku kada je objavio otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi prošle sedmice nakon sastanka s  Kimom u Singapuru.

Kina, koja je sjevernokorejski najveći saveznik i trgovinski partner, pozdravila je odluku.

Peking je, ipak, saopćio da podržava odluku Washingtona da ne ukida sankcije protiv Sjeverne Koreje dok se ta zemlja potpuno ne denuklearizira.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u četvrtak u Pekingu da sankcije protiv Pyongyanga neće biti ukinute dok se ne denuklearizira "na potpun, verifikaciji podložan i nepovratan način", prenosi dpa.  


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.