19.6.2018. 16:00
2
Hrvatski državljanin osuđen na tri godine zatvora zbog pozdrava "Za dom spremni"
Neimenovani hrvatski državljanin osuđen je u Austriji na tri godine zatvora, uz 15 mjeseci uvjetne kazne, zbog uzvikivanja ustaškog slogana "Za dom spremni!" i nacističkog pozdrava u Bleiburgu.

On je jedan od šestorice Hrvata koji su uhapšeni u Klagenfurtu zbog zabranjenih parola tokom komemoracije u Blajburgu.Osuđeni Hrvat se branio tvrdnjom da je na komemoraciju u Blajburg došao na nagovor prijatelja te da je bio pijan.

- Časni sude, iskreno mi je žao što sam to učinio. Kriv sam i kajem se, znam šta se dogodilo u prošlom vijeku i, da mogu vratiti vrijeme, do ovog suđenja ne bi ni došlo - rekao je osuđeni.

Zbog priznavanja krivice i zato što do sada nije bio osuđivan, njegov advokat je tražio blažu kaznu, ali tužilaštvo je, ipak, tražilo zatvor.

Ova presuda dolazi nakon što je Austrija pooštrila zakone kada je riječ o okupljanju u Blajburgu, koje godinama unazad prerasta u ustaški pir, kako navodi austrijska štampa.

(SRNA/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.