20.6.2018. 18:04
0
Oslobođena zračna luka u gradu Hodeidi u Jemenu
Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopćila je da je nakon višesedmične ofanzive povratila potpunu kontrolu nad glavnom zračnom lukom u gradu Hodeida, koju su kontrolisali hutski pobunjenici.

Glasnogovornik koalicije Turki al-Malki kazao je za mrežu 'Al Arabiya' da jemenska vojska čisti aerodrom od mina koje su postavili pobunjenici.

- Koalicija ima humanitarne i razvojne planove za Hodeidu kada grad bude potpuno oslobođen - dodao je al-Maliki.

Naveo je da je namjera koalicije raditi s jemenskom vladom kako bi se vratila stabilnost u gradu.

Prošle sedmice, jemenske vladine snage, potpomognute koalicijom, započele su kampanju ponovnog vraćanja Hodeide, koji je pod kontrolom pobunjenika od 2014. godine, kada su Huti zauzeli i glavni grad Sanu, prenosi dpa.

Ranije u srijedu, komandir iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavio je da je zračna luka potpuno oslobođena od pobunjenika.

UAE su drugi ključni igrač u koaliciji nakon Saudijske Arabije u sukobu u Jemenu. 

Saudijska Arabija se boji da bi pobunjenici, Huti, mogli dati njihovom rivalu, Iranu, stratešku prednost na Arapskom poluotoku.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.