24.6.2018. 17:15
0
Assad tvrdi da Sirija nema hemijsko oružje
Sirija od 2013. godine ne posjeduje hemijsko oružje, kaže sirijski predsjednik Bashar el Assad. Optužbe da sirijska vojska koristi takvo oružje “izgovor su za intervenciju drugih zemalja”, kaže sirijski predsjednik.

“U potpunosti smo eliminisali hemijsko oružje. Nemamo ga u Siriji od 2013. godine”, rekao je Bashar el Assad u intervjuu ruskoj televiziji NTV, naglasivši da je “priča o hemijskom oružju izgovor za direktnu vojnu intervenciju i napade na sirijsku vojsku”.

Assad kaže da su “bajke o hemijskom oružju” izmišljene kada su teroristi, koje je kontrolisao Zapad, poraženi u nekim sirijskim oblastima, piše Tanjug.

“Ove provokacije nemaju nikakve veze sa realnošću. Ovo je rezultat njihove mašte i medijskih izmišljotina, i nešto što izmišljaju njihovi masovni mediji širi se dalje po svijetu putem interneta i drugih medija. Zato je nemoguće spriječiti tu provokaciju, Amerikanci konstantno lažu i odmah napadaju”, rekao je predsjednik Sirije, prenosi Tas.

Kako je istakao, “kada se ne poštuju međunarodni propisi, kad nema efikasnih institucija UN, ne možete govoriti o sprečavanju provokacija i svijet živi prema zakonu džungle”.

Assad je naveo i da će Sirijci sami rekonstruisati svoju zemlju poslije rata.

“Uprkos ratu koji je u toku, imamo dovoljno sredstava da obnovimo zemlju, sigurni smo u to”, naveo je sirijski predsjednik.

U istom intervjuu, Assad je rekao i da još nije donio odluku o tome da li će se kandidovati za novi predsjednički mandat na izborima 2021. godine, istakavši da to zavisi od volje sirijskog naroda.

“Postoje dva faktora: prvi je moja želja, a ona proističe iz drugog faktora – volje sirijskog naroda”, rekao je Asad.

On je podsjetio da do sledećih izbora ima još tri godine.

“Da li će sirijski narod biti spreman da prihvati istu osobu, istog predsjednika ili ne, do tada? Ako budu spremni, razmisliću o tome, ali je sada rano za to”, zaključio je sirijski predsjednik, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.