25.6.2018. 16:30
0
Salvini pozvao na stvaranje migrantskih centara južno od Libije
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini pozvao je u ponedjeljak tokom posjete Tripoliju na uspostavu prihvatnih centara južno od libijske granice kao jedan od načina da se blokiraju pokušaji migranata da pređu Mediteran.

- U četvrtak u Bruxellesu mi ćemo zajednički podržati s libijskim vlastima uspostavu prihvatnih i identifikacijskih centara južno od Libije, na vanjskim granicama Libije, kako bismo pomogli Libiji kao i Italiji da blokira migraciju - kazao je on, misleći na samit EU koji će se održati u ovoj sedmici.

Salvini, obraćajući se na konferenciji za novinare s Ahmedom Maiteeqom, zamjenikom premijera libijske Vlade nacionalnog spasa (GNA), nije konkretizovao koje bi afričke zemlje trebale biti domaćini tih centara.

Malteeq je izjavio da Libija "kategorički odbija" da uspostavi takve logore na svojoj teritoriji i da će njegova zemlja pozvati članice Evropske unije čije su granice na Mediteranu na samit o migraciji koji bi se trebao održati u Tripoliju u septembru.

Salvini je tokom kratke posjete održao razgovore s čelnikom GNA, Fayezom al-Sarrajem, i ministrom unutrašnjih poslova Abdessalamom Ashourom.

Italija, koja je na glavnom udaru u migrantskoj krizi, odbila je prihvatiti spasilačke brodove s migrantima, dok njena nova populistička vlada zahtijeva veću solidarnost od nevoljnih članica EU.

Salvini, koji je prvi član nove vlade u posjeti Libiji, oštro je poručio stranim humanitarnim agencijama da prestanu spašavati migrante kod obala sjeverne Afrike.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak za novine La Repubblica, Maiteeq je izjavio kako se nada da će sarađivati s italijanskom vladom u bavljenju izbjegličkom krizom. 

- Saradnja između Italije i Libije od ključnog je značaja, kazao je on, dodajući da je dolazak migranata također "veliki problem" za njegovu zemlju.

- Trgovci ljudima koji dovode migrante u Italiji članovi su opasnih kriminalnih grupa za nas, koji sprečavaju Libiju da poduzme korake ka teškoj normalizaciji. Kompletna Evropa mora poduzeti strukturne mjere kako bi uključila afričke zemlje u zaustavljanju migranata - izjavio je Maiteeq.

U nedjelju je 16 od 28 čelnika EU održalo vanrednu sjednicu u Bruxellesu na nalaženju puta naprijed uprkos sporenju oko toga ko bi trebao prihvatiti migrante i izbjeglice koji dolaze u Italiju i druge evropske zemlje, prenosi AFP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.