27.6.2018. 20:15
0
Malta odobrila ulazak humanitarnom brodu s migrantima
Humanitarnom spasilačkom brodu koji je lutao morem šest dana s 200 migranata koje je prevozio odobren je ulazak u Maltu, a više od 200 migranata s broda bit će raspoređeno među osam država članica Evropske unije, objavio je u srijedu malteški premijer Joseph Muscat, okončavajući drugo evropsko sporenje u posljednjim sedmicama oko sudbine ljudi spašenih na moru u jeku rastućih političkih otpora njihovom prihvatu.

Muscat je izjavio da će brod Misije Lifeline biti usidren u jednu od luka a posada će biti pod istragom navoda o nezakonitim radnjama - uključujući i kršenje spasilačkih protokola i rad bez ispravne dozvole. Migranti, koji su spašeni kod libijske obale, bit će podvrgnuti procedurama ustanovljanja da li su podobni za dobijanje političkog azila ili je riječ o ekonomskim migrantima koji će biti vraćeni svojim zemljama porijekla.

Muscat je izjavio da Malta nema zakonsku obavezu da djeluje tako jer je spašavanje izvedeno u libijskim vodama, ali je kazao da je spremna da djeluje "prije nego što situacija eskalira u humanitarnu krizu".

Očekuje se da brod stigne u maltešku luku u ranim večernjim satima ukoliko vremenski uslovi to dopuste, prenosi Associated Press.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.