30.6.2018. 16:00
0
Afganistanski predsjednik Ghani naredio nastavak operacija protiv talibana
Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u subotu je proglasio i zvanični kraj primirja s talibanima, ali je pozvao pobunjenike da pristanu na potpune mirovne pregovore nakon trodnevnog prekida vatre tokom ramazanskog Bajrama.

- Odluka je sada na talibanima, da li žele da unište mirovni proces - izjavio je Ghani na konferenciji za novinare u Kabulu na kojoj je ponovio poziv za sveobuhvatnim mirovnim pregovorima.

Ghani je naredio vladinim snagama da prekinu ofanzivne operacije na deset dana nakon bajramskog primirja u periodu 15. od 17. juna, tokom koga su se mogli vidjeti nenaoružani talibanski borci kako se mješaju s vojnicima, policajcima i civilima na ulicama Kabula i drugih gradova.

Današnja objava znači da afganistanske snage sigurnosti, koje su zauzele uglavnom defanzivni stav od Bajrama, mogu nastaviti s normalnim operacijama protiv talibana kao i boraca Islamske države s kojima nije dogovoreno primirje.

Bajramsko primirje probudilo je nade u okončanje 40 godina sukoba u Afganistanu, ali su slaba realistična očekivanja među sigurnosnim zvaničnicima i stranim diplomatima u Kabulu u trenutni prekid neprijateljstava.

Iako regionalni susjedi, međunarodni partneri i afganistanski civilni pokreti pozivaju na mir, talibani su već odbacili razgovore a žestoke borbe su u toku u brojnim dijelovima Afganistana još od okončanja Bajrama.

 U subotu su talibani, koji se bore da obnove svoju verziju strogog islamskog prava u Afganistanu, saopćili da su napali Dasht-e Qala, oblast u sjevernoj pokrajini Takhar koju su nakratko osvojili u prošlom mjesecu, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.