3.7.2018. 12:23
0
Angela Merkel u ogromnim problemima: Kako su migranti "posvađali" cijelu Njemačku
Koalicijski partneri njemačke kancelarke Angele Merkel iz Socijaldemokratske stranke (SPD) saopćili su u utorak da će im biti potrebno da razmotre kompromisni sporazum o migrantskoj politici koji je ona postigla sa svojim bavarskim saveznicima kako bi spasiila svoju tromjesečnu vladu prije nego što pristanu na njega.

Sporazum između Hrišćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel i njenih bavarskih partnera iz Hrišćansko socijalne unije (CSU) predviđa stvaranje posebnih tranzitnih zona na njemačkoj granici s Austrijom u kojima će biti držani migranti već registrovani u drugim članicama EU.

Oni će potom biti vraćeni nazad - iako Austrija tek treba pristati na to, a Beč je nagovijestio moguće probleme tvrdeći da će zaštiti svoje južne granice s Italijom i Slovenijom ukoliko njemački sporazum stupi na snagu.

Nova politika koja pooštrava ograničenja migrantima kompromis je koji je omogućio Merkel i čelniku CSU Horstu Seehoferu da ustuknu od svoje konfrontacije oko imigracije koja je zaprijetila raspadom njihove koalicije.

Merkel je izjavila kako sporazum pokazuje da Njemačka prosto ne provodi jednostranu akciju, nego da sarađuje sa svojim evropskim partnerima.

Seehofer, koji je ministar unutrašnjih poslova i traži strožiju kontrolu granica, izazvao je haos u posljednjih nekoliko dana, prijeteći ostavkom koju je kasnije zamrznuo. On sada želi da zadrži svoje mjesto u vladi.  

Spor naglašava duboke podjele unutar Evrope oko toga kako se baviti migrantima koji stižu na kontinent u posljednje tri godine.

Seehofer je saopćio da će uskoro otputovati u Beč i da je već telefonski razgovarao s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

- Stekao sam utisak da je on zainteresiran za razumno rješenje - izjavio je on.

Prije nego što Merkel započne s realizacijom sporazuma, SPD, koja dijeli vlast u trostranačkoj koaliciji, također treba da pristane na njega. SPD je je ranije odbacivala stvaranje takvih centara, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.