3.7.2018. 16:36
0
Spasioci ne znaju kako će izvući dječake iz tajlandske pećine: Ronjenje bi moglo biti smrtonosno
Spasioci ne znaju kako će izvući dječake iz tajlandske spilje: Ronjenje bi moglo biti smrtonosno
Dječaci u dobi između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji nogometni trener nestali su prošle subote nakon što su odlučili istraživati deset kilometara dug spiljski kompleks Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, unatoč znaku upozorenja posjetiteljima da su mreža prolaza i komore u spilji često poplavljeni. Dvanaestorica dječaka od 11 do 16 godina ušli su u spilju Tham Luang blizu granice s Mjanmarom i Laosom u subotu nakon nogometnog treninga, piše Index.

Nakon mukotrpne potrage koja je trajala devet dana, uz pomoć stručnjaka iz šest država i više od 1000 ljudi, pronađeni su na dubini od jednog kilometra.
Spasioci su izjavili da će u sljedećih 48 sati pokušati ispumpati vodu iz spilje. Međutim, iako je došlo do prekida monsunskih kiša, očekuju se nove padaline zbog kojih bi dječaci i trener mogli ostati zarobljeni u spilji četiri mjeseca, izjavila je tajlandska vojska. Ako se voda ne povuče, morat će naučiti roniti i tako izaći iz spilje.
AFP je razgovarao s vođom američke komisije za spašavanje Anmarom Mirzom, koji je izjavio da bi pokušaj izlaska iz spilje ronjenjem mogao biti vrlo opasan za dječake, čak i smrtonosan: "Ronjenje u spilji je vrlo tehnička vještina i ekstremno je opasno, osobito za amaterske ronioce. Možda je bolje za dječake i trenera da ostanu u spilji dok se ne nađu drugi načini za njihovo spašavanje."

"Ako zarone, morat će krenuti putem kojim su spasioci došli do njih, kroz uske prolaze zatrpane blatom i muljem. Za takvo putovanje dobro obučenom mornaričkom specijalcu treba oko šest sati", rekao je Mirza.

Spasioci su izjavili da će prvo poslati hranu i medicinsko osoblje u spilju kako bi se dječaci oporavili, a zatim će ih pokušati naučiti roniti. Dodali su da su dječaci preživjeli tako što su pili vodu u spilji.

Spasioci već danima pregledavaju područje spilje iz zraka pomoću helikoptera i dronova te pokušavaju pronaći alternativne izlaze. Izjavili su da su pronašli nekoliko obećavajućih tačaka i pokušat će bušiti duboko u spilju na tim mjestima, piše Index hr.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.