4.7.2018. 11:13
0
Merkel traži da EU izbjegne izbijanje trgovinskog rata sa SAD-om
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da će Evropska unija uložiti sve napore kako bi izbjegla trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama, ali da joj se Washington treba pridružiti u tim naporima.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa uvela je tarife na uvozni čelik i aluminij iz EU i razmatra da li da uvede tarife na automobile, kamione i auto dijelove.

- Vrijedno je svakog mogućeg napora pokušati ublažiti ovaj sukob kako se ne bi pretvorio u stvarni trgovinski rat, ali su naravno dvije strane u njemu - poručila je Merkel tokom govora u njemačkom parlamentu.

Dodala je da dobro funkcioniranje svjetske ekonomije zavisi od toga da li će zemlje raditi zajednički kao partneri.

SAD također vrše pritisak na Njemačku zbog onoga što smatraju nedovoljnim ulaganjem u vojsku. Merkel je izjavila da je Njemačka "pouzdan partner u NATO-u", prenosi Associated Press.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.