6.7.2018. 19:45
0
Rouhani: Prijedlog EU je razočaravajući
Predsjednik Irana Hassan Rouhani opisao je prijedlog Evropske unije za održavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine razočaravajućim.

U saopćenju koje je u petak objavio njegov kabinet, Rouhani je tokom razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da u "prijedlogu nema jasnog mehanizma za nastavak saradnje".

Dodao je da prijedlog sadrži samo "niz općih obaveza".

Iranski je predsjednik poručio da je Teheran još uvijek spreman da sarađuje s Evropom, u zavisnosti od ishoda ministarskog sastanka u petak u Beču, na kojem će se razgovarati o budućnosti sporazuma, prenosi Al Jazeera.

Merkel je, navodno, naglasila potrebu za nastavkom pregovora, potvrdivši želju EU-a da taj važan sporazum ostane "netaknut".

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u maju najavio povlačenje iz sporazuma koji je 2015. godine potpisan između Irana, s jedne i šest svjetskih sila, s druge strane (Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN - Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD).

Sporazumom je ograničen iranski nuklearni program, dok su Teheranu zauzvrat olakšane sankcije.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.