9.7.2018. 8:25
0
Inauguracija Recepa Tayyipa Erdogana
Recep Tayyip Erdogan danas polaže zakletvu kao predsjednik Turske, nakon što je prije dvije sedmice ponovo izabran na tu funkciju. Ceremoniji inauguracije predsjednika Turske prisustvovat će oko 40 šefova stranih država i vlada. Poslije polaganja zakletve u Parlamentu, Erdogan će goste primiti u predsjedničkoj palati, gdje će dati prve izjave za javnost i gdje će, također, objaviti sastav svog kabineta.

U Turskoj na snagu stupa novi politički sistem, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, kojim se predsjedniku daje puna izvršna vlast u zemlji. 

Turska je članica NATO-a, kao i kandidat za Evropsku uniju, ali taj proces traje gotovo dva desetljeća.

Sve su to razlozi što mnogi, prije svega na Zapadu, uz zamjerke na široka ovlaštenja koja Erdogan sada ima, i na to što su izbori održani u uslovima vanrednog stanja, uvedenog poslije neuspjelog pokušaja državnog udara 2016. godine, nastoje u tim kritikama ne otići predaleko.

Erdogan se prošle sedmice saglasio s koalicijskim partnerom Devletom Bahcelijem da se više ne produžava vanredno stanje u zemlji, nakon što istekne tromjesečni produžetak u julu.

Vanredno stanje uvedeno je nakon pokušaja državnog udara u julu 2016. godine i nakon toga bilo je produžavano svaka tri mjeseca.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.