9.7.2018. 20:45
0
May brani plan o Brexitu nakon ostavki dvojice ministara
Premijerka Theresa May branila je u ponedjeljak svoj plan o trgovinskim vezama s EU nakon Brexita, rekavši da je to jedini put da se izbjegne stvaranje takozvane "tvrde granice" s Irskom.

May je poručila donjem domu parlamenta da je  njen program - koji bi omogućio slobodnu razmjenu roba, ali ne i usluga - "pravi Brexit" jer bi omogućio izbjegavanje provjera na granici sa Sjevernom Irskom, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva.

- Ono što mi predlažemo je sporno za EU. To zahtijeva od njih da ponovo razmisle, da gledaju dalje od pozicija koje su zauzeli i da pristanu na novi i pravedni balans prava i obaveza - izjavila je britanska premijerka.

May je odala počast dvojici ključnih ministara u vladi koji su podnijeli ostavke umjesto da su prihvatili njen plan britanskog napuštanja Evropske unije. 

Ona je poručila donjem domu da su ministar za Brexit David Davis i ministar vanjskih poslova Boris Johnson dali značajan doprinos Britaniji, ali da se nisu složili s njom oko "najboljeg načina" provedbe Brexita.

 - Mi se nismo usuglasili oko najboljeg načina provedbe naših zajedničkih obaveza da ispoštujemo rezultat referenduma (o napuštanju EU) - kazala je May.

Davis je podnio ostavku na položaj ministra za Brexit u nedjelju navečer, navodeći da ne može podržati prijedloge o tjesnim trgovinskim i regulatornim vezama s EU. Johnson je podnio ostavku danas, neposredno prije obraćanja premijerke May parlamentu, prenosi Associated Press.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.