12.7.2018. 19:00
0
EU kritikuje austrijski plan o azilantima
Ministri unutrašnjih poslova i zvaničnici iz nekoliko članica Evropske unije (EU) burno su reagovali na austrijski prijedlog o ograničenju prava azilantima tokom neformalnog sastanka danas u austrijskom gradu Innsbrucku.

Ministri su jasno poručili da su njihovi prioriteti da se osiguraju vanjske granice EU, borba protiv krijumčara ljudima na Mediteranu i vraćanje onih kojima je odbijena molba za azil. 

Skup u Innsbrucku uslijedio je nakon što su čelnici EU postigli sporazum o migraciji krajem juna, koji uključuje prijedlog o stvaranju prihvatnih centara u regijama kao što je sjeverna Afrika za migrante koji su spašeni na Mediteranu, kao i uspostava centara na evropskom tlu.

- Sada je na ministrima i svima nama da to realiziramo - izjavio je novinarima evropski komesar za migraciju Dimitris Avramopoulos.

U ovoj sedmici austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl je izazvao buru reakcija kada je izjavio da se izbjeglicama ne može dopustiti da podnose molbe za azil u zemljama članicama EU, ambasadama zemalja EU ili u planiranim prihvatnim centrima.

Umjesto toga, EU bi mogla izabrati najranjivije kategorije izbjeglica u izbjegličkim kampovima u blizini kriznih regija, izjavio je ekstremno desničarski ministar, čija zemlja trenutno drži rotirajuću poziciju predsjedajućeg EU.

- Nijedno predsjedništvo nema pravo da ukida Ženevsku konvenciju (o zaštiti izbjeglica) - izjavio je luksemburški ministar vanjskih poslova i imigracije Jean Asselborn.

Ministri iz Portugala i Grčke, kao i komesar Avramopoulos, izrazilii su slične stavove i istaknuli da evropske vrijednosti uključuju pružanje utočišta progonjenim ljudima.

Čak su i Kicklovi tvrdolinijaški saveznici u Evropi, njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer i njegov italijanski kolega Matteo Salvini, ostali bez reakcije na njegove prijedloge nakon sastanka radi trilateralnih razgovora koji će se održati večeras.

Trojica ministara izjavila su nakon sastanka da Njemačka, Italija i Austrija tjesno sarađuju "u uvođenju reda" u trenutnoj situaciji s migrantima u EU i na kontroli granica bloka, prenosi dpa.


(FENA / Lejla Trle) 

EU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.