13.7.2018. 21:15
0
Vijeće sigurnosti UN-a uvelo embargo na oružje Južnom Sudanu
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija uvelo je u petak embargo na oružje Južnom Sudanu, skoro pet godina nakon što je buknuo građanski rat u toj zemlji.

Američki nacrt rezolucije dobio je podršku od minimalno devet traženih glasova, dok su se  Rusija, Kina, Etiopija, Bolivija, Ekvatorijalna Gvineja i Kazahstan suzdržali, u jeku regionlnih napora da se revitalizira južnosudanski mirovni proces.

Zapadne države i zvaničnici UN-a već dugo pozivaju na embargo na oružje za Južni Sudan. Američki pokušaj da se uvede ta mjera u decembru 2016. - u okviru prethodne administracije predsjednika Baracka Obame - nije dobio dovoljno glasova podrške.

- Južnosudanski narod prošao je kroz nezamislive patnje i bio je izložen neizrecivim zvjerstvima. Njegovi čelnici iznevjerili su ga. Potrebno je da se nasilje zaustavi - izjavila je novinarima prije glasanja američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley.

Južni Sudan, koji se otcijepio od susjednog Sudana u 2011., zahvaćen je građanskim ratom otkako je u 2013. izbilo političko suparništvo između predsjednika Salve Kiira i njegovog bivšeg zamjenika Rieka Machara. Rat je bio praćen optužbama UN-a za zločine koje su počinile sve strane u sukobu i strahovanjima od mogućeg genocida.

Mirovne snage UN-a razmještene su od južnosudanske objave nezavisnosti u 2011. Vlada i opozicija potpisali su prošlog petka sigurnosne aranžmane koji su uslijedili nakon primirja objavljenog u prošlom mjesecu. 

Etiopski ambasador u UN-u Tekeda Alemu  poručio je Vijeću prije glasanja da bi uvođenje embarga podrilo mirovni proces i kako Afrička unija i istočnoafrički regionalni blok IGAD vjeruju da  "sada nije odgovarajuće vrijeme za poduzimanje takvih mjera".

Kineski ambasador u UN-u  Ma Zhaoxu kazao je da Vijeće sigurnosti treba saslušati afričke čelnike po tom pitanju. 

Južnosudanski ambasador u UN-u Akuei Bona Malwal izjavio je da će rezolucija Vijeća "potkopati mir" i da je "šamar u lice onim organizacijama koje pokušavaju donijeti mir u Južni Sudan". 

Junosudanski parlament u četvrtak je, ipak, glasao da produži mandat Kiiru do 2021., u potezu koji će vjerovatno potkopati mirovne pregovore jer su opozicione grupe saopćile da će ta promjena biliti nelegalna. 

Britanska ambasadorica u UN-u Karen Pierce izjavila je nakon glasanja u vijeću:

- To nije rezolucija o mirovnom procesu. To je rezolucija koja ima za cilj da zaštiti narod Južnog Sudana. Očekujemo da se mirovni proces nastavi, prenosi Reuters.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.