14.7.2018. 12:30
0
Kremlj smatra Trumpa partnerom
Rusija smatra ruskog predsjednika Donalda Tumpa svojim partnerom, objavio je Kremlj uoči susreta čelnika dviju zemalja koji će biti održani u ponedjeljak u Helsinkiju.

- Smatramo Trumpa našim partnerom s kojim možemo pregovarati -  rekao je novinarima savjetnik Kremlja Jurij Ušakov, dodajući kako se nada da će se kontakti dvojice čelnika nastaviti i nakon summita, prenosi Reuters.

Nijedna strana ne očekuje da će jednodnevni sastanak riješiti ključne probleme između dviju država, ali Kremlj se nada da će to biti početak procesa prema postupnoj obnovi veza.

- Stanje u bilateralnim odnosima je vrlo loše. Treba nečim početi kako bi se obnovilo -dodao je Ušakov.

Odnosi Moskve i Washingtona, na najnižoj razini od Hladnog rata, posebno su pogoršani zbog optužbi za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, kao i različitim gledanjima na rat u Siriji i Ukrajini.

Američka savezna velika porota u petak je podigla optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca zbog 'hakiranja' kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016.

Optužnica je podignuta tri dana prije Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Putinom u Helsinkiju.

Stoga je čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer pozvao predsjednika Trumpa da otkaže summit, a šefica demokrata u Zastupničkom domu Nensi Pelosi zatražila je od Trumpa da dogovori s Putinom da prestanu "kontinuirani ruski napadi na našu demokraciju", javlja Al Jazeera Balkans.

Ušakov je naglasio da je "cilj susreta početi obnovu tog negativnog stanja bilateralnih odnosa, dogovoriti se o konkretnim mjerama da oni ozdrave i uspostaviti više-manje prihvatljivu razinu povjerenja".

- Voljeli bismo da ti pregovori pridonesu uspostavi ozračja koje bi omogućilo razgovore o nastavku kontakata, uključivo i međusobne posjete Moskvi i Washingtonu - dodao je Ušakov.

Dvojica dužnosnika razgovarat će u četiri oka na summitu, pri čemu će uz njih biti samo prevoditelji, a potom će im se na radnom ručkom priključiti izaslanstva.

- Spremni smo razmotriti gotovo sva pitanja povezana s bilateralnim odnosima i međunarodnom agendom - kazao je savjetnik Kremlja.

Paralelno s razgovorima Putina i Trumpa, sastat će se i šefovi diplomacija Sergej Lavrov i Mike Pompeo.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.