18.7.2018. 11:22
0
Salehi: Iranske zalihe urana dostigle 950 tona
Čelnik iranske nuklearne agencije tvrdi da su napori njegove zemlje da nabavi uran rezultirali stvaranjem zaliha i do 950 tona.

Ali Akbar Salehi, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju,  izjavio je u srijedu za državnu televiziju da je Iran uvezao oko 400 tona urana od istorijskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama u 2015., povećavajući zalihe s ranijih 500 na između 900 i 950 tona.

Salehi je kazao da je to dovoljno za Iran da ostvari svoj dugotrajni cilj upravljanja nad 190.000 mašina za centrifugu kako bi obogatio uran u budućnosti.

Nuklearni sporazum limitira iransko obogaćivanje urana na 3,67 posto - dovoljno za korištenje u nuklearnoj elektrani, ali daleko manje od 90 posto potrebnih za stvaranje atomskog oružja.

Otkako su se SAD povukle iz sporazuma u maju, Iran je, ipak, najavljivao da će jačati kapacitete za obogaćivanje urana kako bi izvršio pritisak na preostale potpisnice da ispoštuju sporazum, prenosi Associated Press.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.