18.7.2018. 12:01
1
Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu
Na kraju evropske turneje koja je uključila summit s Putinom Trump je dao intervju za Fox News.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom o NATO-u. Carlson ga je prvo upitao koja je trenutno svrha NATO saveza, prenosi Index hr.

Trump je rekao kako smatra da je "vrlo nepošteno da SAD mora štititi države NATO-a koje ne plaćaju" te ponovio da bi države "trebale plaćati troškove svoje zaštite": "To nije novost. To je nešto što ljudi već dugo znaju."

Carlson je Trumpu postavio pitanje: "Članstvo u NATO-u obvezuje članice da brane bilo koju drugu članicu u slučaju napada. Pretpostavimo da neko napadne Crnu Goru. Zašto bi moj sin išao braniti Crnu Goru?"

Trump je odgovorio: "Razumijem što govorite, i ja sam postavio isto pitanje. Crna Gora je malena država s vrlo snažnim ljudima. Oni su jako agresivni ljudi, mogli bi postati agresivni, i onda, čestitam, u Trećem svjetskom ratu smo. Međutim, to je način kako (NATO) funkcionira."

Korisnici društvenih medija usporedili su Trumpov komentar s poznatim člankom iz 1939. godine naslovljenim "Zašto umrijeti za Danzig?", čiji je autor podržavao Hitlerovu invaziju Poljske.

Trump je u razgovoru također rekao da "SAD plaća do 90 posto troškova obrane Europe": "Ne samo da mi plaćamo većinu nego oni uopće ne plaćaju, a mi ih štitimo. Dodajte to svom pitanju o Crnoj Gori.", piše Index hr.

(Alen Avdić)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.