20.7.2018. 13:15
0
Južnokorejski sud osudio bivšu predsjednicu Park na još osam godina
Južnokorejski sud u petak je osudio bivšu predsjednicu države Park Geun-hye na dodatnih osam godina zatvora zbog zloupotrebe državnih sredstava i kršenja izbornih zakona.

Ona se sada suočava s mogućom kaznom višom od tri decenije iz rešetaka. Park već služi 24-godišnju kaznu zbog golemog korupcijskog skandala koji je doveo do njene smjene u prošloj godini.

Centralni oblasni sud u Seulu u petak ju je proglasio krivom za izazivanje velikih gubitaka državnih sredstava nezakonito primajući tri milijarde wona (2,6 miliona dolara) od čelnika Nacionalne obavještajne službe tokom njenog predsjedničkog mandata, i osudio ju je na šest godina zatvora. 

Ona, ipak, nije proglašena kriva po optužbama za podmićivanje povezane s transferima novca. Sud je saopćio kako je nejasno da li su špijunski čelnici zauzvrat tražili ili primali usluge.

Sud je osim toga osudio Park na dvije godine zatvora zbog kršenja izbornog zakona uplitanjem u stranačku nominaciju kandidata dok je pokušala da osigura još dva mjesta za svoje lojaliste uoči parlamentarnih izbora u 2016.

Ona se nije pojavila u sudnici.

Konzervativna stranka Park nije uspjela osvojiti većinu u Narodnoj skupštini tokom parlamentarnih izbora u aprilu 2016. Analitičari su tada tvrdili da su glasači bili nezadovoljni onim što smatraju beskompromisnim i rigidnim stilom rukovođenja Park, i njene nesposobnosti da ublaži nezadovoljstvo unutar stranke, izazivajući jaz između njenih lojalista i reformista.

Kolaps stranke počeo je da se pomalja nekoliko mjeseci kasnije u decembru kada je parlament pod opozicijskom kontrolom suspendovao ovlasti Park usvajanjem prijedloga o njenom opozivu. Milioni demonstranata pohrlili su na ulice pozivajući na smjenu Park zbog navoda da je ona tajno sarađivala s dugogodišnjom prijateljicom kako bi uzela desetke miliona dolara mita od kompanija i omogućila joj je da tajno manipulira državnim poslovima. Sud je osudio Park po većini od tih optužbi i izrekao joj je kaznu od 24 godine zatvora u aprilu.

Presuda je predstavljala zapanjujući pad s vrhunaca slave prve čelnice Južne Koreje koja je pobijedila na predsjedničkim izborima u 2012. s više od milion glasova. Park je uživala nepodijeljenu podršku među konzervativcima koji se sjećaju njenog oca, žestokog antikomunističkog diktatora Park Chung-heea, ratnog heroja čija je agresivna industrijska politika uzdigla zemlju iz razaranja iz Korejskog rata 1950-53. godine. Kritičari tvrde da je stari Park bio brutalni diktator koji je mučio i ubijao disidente.

Iako je trenutna presuda Park sada povećana na 32 godine,  potencijalno bi se čak mogla i produžiti u zavisnosti od presude žalbenog suda. Tužioci su uložili žalbu na kaznu zatvora od 24 godine za Park i zatražili su kaznu od 30 godina. Viši sud u Seulu presudit će u njenom slučaju 24. augusta.

Nakon opoziva Park je i zvanično smijenjena s položaja nakon presude Ustavnog suda u martu prošle godine i uhapšena je nekoliko sedmica kasnije, prenosi Associated Press.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.