25.7.2018. 16:35
0
U Pakistanu na općim izborima 105,95 miliona glasača i 3.459 kandidata
Pakistanci danas glasaju na jednodnevnim općim izborima na kojima će izabrati članove Narodne skupštine, donjeg doma pakistanskog parlamenta, i četiri pokrajinske skupštine.

Birači su izašli na glasačka mjesta u srijedu ujutru kako bi učestvovali u procesu izbora nove vlade tokom narednih pet godina, u nadi da će im donijeti ekonomski napredak i stabilnost u zemlji.

Glasanje je počelo u osam sati ujutru po lokalnom vremenu i nastavit će se bez prekida do 18 sati navečer.

Izborna komisija Pakistana (ECP) finalizirala je 3.459 kandidata koji se natječu za 772 mjesta u Narodnoj skupštini, i 8.396 za 577 mjesta u četiri pokrajinske skupštine, među kojima su Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Balochistan i Sindh, prenosi Xinhua.

ECP je saopćio da će 105,95 miliona Pakistanaca, među kojima  59,22 miliona muškaraca i 46,73 miliona žena, imaju pravo da glasaju tokom izbora.

Kako bi vlasti održale red i mir tokom izbornog procesa, ukupno 820.000 pripadnika snaga sigurnosti razmješteno je širom zemlje, od kojih su 371.000 pripadnici pakistanske vojske a 450.000 ih je iz civilnih agencija za provođenje zakona.

I pored takvih mjera sigurnosti, najmanje 20 osoba ubijeno je u bombaškom napadu koji se jutros dogodio u sjeverozapadnom gradu Quetti u Pakistanu, na dan izbora.

Eksplozija se dogodila u blizini biračkog mjesta, kazao je svjedok za Reuters u Quetti, sjedištu provincije Baluchistan.

 (FENA / Lejla Trle) 

Pakistan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.