30.7.2018. 10:58
0
Identificiran skijaš koji je nestao 1954. godine u italijanskim Alpama
Francuski skijaš koji je nestao u Italiji prije više od 60 godina identificiran je nedavno nakon što se njegova priča proširila društvenim medijima, piše britanski BBC.

Prema navodima italijanske policije, ljudski ostaci, skijaška oprema i naočale bili su pronađeni u 2005., visoko u planinskoj regiji Vale d’Aosta.
 
No istražitelji tada nisu uspjeli identificirati žrtvu, a prošlog mjeseca sve prikupljene dokaze objavili su na društvenim mrežama.

Uspješno su utvrdili da ostaci pripadaju muškarcu koji je bio visok oko 175 centimetara i imao je oko 30 godina. Istražitelj Marinela Laporta pretpostavio je da se smrt dogodila u proljeće.

Stvari su bile pronađene na 3.000 metara u Alpama, blizu italijanske granice sa Švicarskom. Odjeća je davala neke informacije o nepoznatom muškarcu, primjerice drvene skije i inicijali uvezeni u odjeću bili bi skupa oprema prije šezdesetak godina, no više od toga o muškarcu se nije znalo. U junu, italijanska policija podijelila je fotografije pronađene opreme na svojim društvenim medijima, moleći građane da im se jave ako imaju bilo kakve informacije, posebno apelirajući na građane Francuske i Švicarske, prenosi Index.hr.
 
Francuski mediji zatim su proširili priču. Ema Nasem čula je o nestalom skijašu na lokalnoj radio stanici i zapitala se bi li nepoznati muškarac mogao biti njen stric koji je nestao tokom oluje na poznatoj planini Materhorn davne 1954. godine. Probuđene sumnje pokrenule su forenzičko istraživanje.

Mlađi brat Henrija Le Mansea, Roger, koji danas ima 94 godine pisao je mailom talijanskoj policiji i ponudio je detaljan opis svoj brata.

- Ja sam brat Henryja Le Mansea...koji je vjerovatno nestali skijaš koji je nestao prije 64 godine. Bio je neženja i jako nezavisan. Radio je u ministarstvu finansija u Parizu - napisao je u mailu Roger, prenosi Index.hr.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.