30.7.2018. 14:44
0
Australski nadbiskup, koji nije prijavio seksualno zlostavljanje dječaka, podnio ostavku
Australski nadbiskup Philip Wilson, najviši katolički zvaničnik u svijetu koji je osuđen zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece, podnio je ostavku.

Wilson, 67-godišnji katolički svećenik, osuđen je u maju i kasnije mu je izrečena kazna od 12 godina zatvora što nije prijavio policiji seksualno zlostavljanje dvojice dječaka od svećenika pedofila u 1970-im.

Papa Franjo prihvatio je Wilsonovu ostavku, navodi u saopćenju australska Katolička biskupska konferencija.  

Wilson, nadbiskup Adelaide, podnio je žalbu na presudu, a proces razmatranja žalbe nastavit će se.

Pozivi za ostavkom uslijedili su iz svih sfera života, ukljućujući i australskog premijera Malcolma Turnbulla.

- Pozdravljam ostavku Philipa Wilsona kao nadbiskupa Adelaide, jer je bez oklijevanja prihvatio brojne pozive, uključujući i moj, da podnese ostavku - navodi Turnbull u izjavi za javnost.

Australski premijer je dodao da "nema veće odgovornosti za zajednicu i crkvene čelnike od zaštite djece", prenosi dpa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.