1.8.2018. 10:40
0
Zimbabve - Vladajuća stranka ZANU-PF osvojila parlamentarnu većinu
Zimbabveanska vladajuća stranka ZANU-PF osvojila je većinu mjesta u parlamentu nakon što je uvjerljivo pobijedila u većini ruralnih izbornih jedinica, otvarajući put za pobjedu predsjednika Emmersona Mnangagwea.

Rezultati koje je objavila Izborna komisija Zimbabvea pokazali su da je Mnangagwina ZANU-PF na putu da ostvari uvjerljivu većinu u parlamentu nakon što je osvojila 109 mjesta naspram 41 za opozicioni Pokret za demokratske promjene (MDC). Izborni rezultati za još 58 mjesta u parlamentu tek trebaju biti objavljeni.

Oba doma parlamenta imaju 210 mjesta i ZANU-PF će trebati da osvoji još 30 mjesta kako bi ostvarila dvotrećinsku većinu koja bi joj omogućila da mijenja ustav po svojoj volji.

Glasači u Zimbabveu biraju predsjedničkog kandidata na osnovu stranačke opredjeljenosti i očekuje se da se aktuelni trend u parlamentarnim izborima nastavi kada se objave rezultati predsjedničkih izbora u ovoj sedmici. 

Opozicioni MDC, predvođen Nelsonom Chamisom, pobijedio je u većini urbanih centara, gdje uživa najveću podršku.

MDC je u utorak optužio Izbornu komisiju da svjesno odgađa objavu rezultata izbora održanih u ponedjeljak u korist vladajuće stranke, prijavljujući nepravilnosti na prvim izborima u Zimbabveu nakon svrgavanja Roberta Mugabea u državnom udaru bez krvoprolića.

I pored činjenice da su izbori prošli miroljubivo, nekoliko cisterni s vodenim topovima patroliralo je ispred sjedišta MDC u centru Hararea dok su njene pristalice plesale ulicama, prenosi Reuters.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.