3.8.2018. 16:30
0
Zeid: Šutnja vam ne donosi nikakav ugled
"Šutnja vam ne donosi nikakav ugled - nikome", izjavio je čelnik UN-a za pitanja ljudskih prava Zeid Ra'ad Al Hussein, braneći svoju reputaciju glasnog kritičara u toj ulozi, sedmicama prije odlaska s dužnosti.

Jordanski princ i diplomata Zeid, koji je izazvao bijesne reakcije svjetskih čelnika svojim izjavama, uključujući i onu da je filipinskom predsjedniku Rodrigu Duterezeu potreban "psihijatrijski pregled" i u kojima je nazvao poljske i mađarske čelnike "ksenofobima i rasistima" obratio se novinarima u New Yorku.

Uloga Vijeća UN-a za ljudska prava je da postane zrcalo akcija vlada u svijetu o kojima se treba progovoriti, tvrdi Zeid.

- Mi ne nanosimo sramotu vladama - one se same sramote - dodao je Zeid.

- One se sramote kada lišavaju ljude njihovih osnovnih potreba za dostojanstven život, sramote se kada diskriminiraju dijelove svojih zajednica, sramote se kada podstiču strahove i kada izazivaju strahovanja kod građana da se moraju povinovati volji vlade ili će se suočiti s posljedicama - kazao je.

Zeid je priznao da je srušio za sobom neke mostove svojim oštrim jezikom, ali je istaknuo da ne žali zbog toga.

- Ukoliko ću napraviti grešku, radije bih napravio grešku govoreći - a ne žaleći što nisam rekao ništa kada bih trebao reći nešto -kazao je  Zeid.

Zeid će napustiti položaj do kraja augusta. Njegov nasljednik još nije objavljen, prenosi dpa.


(Fena/Admir Oručević)

ZeidUN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.