4.8.2018. 8:45
0
Američki državni sekretar: Sjeverna Koreja će postaviti rokove za denuklearizaciju
Sjeverna Koreja će postaviti rokove za svoju denuklearizaciju, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo tokom posjete Singapuru, gdje se predsjednik Donald Trump u junu susreo s vođom izolirane komunističke zemlje Kim Jong-unom, koji je tada izrazio predanost denuklearizaciji.

Trump i Kim su na susretu u Singapuru objavili postizanje dogovora u kojem je Kim potvrdio svoju "čvrstu" predanost denuklearizaciji, no od tada u tom pitanju nije postignut velik napredak.

- Konačne rokove za denuklearizaciju postavit će predsjednik Kim, barem djelimično. Odluka je na njemu - rekao je Pompeo u intervjuu za ''Channel News Asia'' čiji transkript je objavio njegov ured.

- On se obavezao i mi smo vrlo optimistični da tokom dolazećih sedmica i mjeseci možemo ostvariti bitan napredak prema tome i vrlo brzo usmjeriti narod Sjeverne Koreje prema svjetlijoj budućnosti - rekao je Pompeo. 

Šef američke diplomatije, koji predvodi administraciju u rješavanju pitanja Sjeverne Koreje, isto tako je rekao kako "smo bliže" postizanju denuklearizacije te komunističke zemlje.

Trump je ove sedmice primio novo pismo od Kima, a Sjedinjene Američke Države su dobile posmrtne ostatke američkih vojnika iz Korejskog rata.

List ''The Washington Post'' izvijestio je ove sedmice kako Sjeverna Koreja nastavlja graditi projektile na lokaciji koja je korištena za stvaranje balističkih projektila, a među stručnjacima postoji zabrinutost oko toga koliko je Pyongyang predan tome da postane slobodan od nuklearnog oružja, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.