6.8.2018. 8:40
0
Seehofer: Pregovori s Italijom i Grčkom o migranatima teku u dobroj atmosferi
Berlin se nada da će ove sedmice ostvariti pomak u pregovorima s Italijom i s Grčkom kako bi te zemlje pristale na povratak migranata koji su u tim državama registrirani prije ulaska u Njemačku, rekao je u nedjelju njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

Ministar, predstavnik CSU-a, najdesnijeg krila koalicijske vlade koji je zaprijetio odlaskom iz vlade, potpisao je početkom jula ugovor s kancelarkom Angelom Merkel koji predviđa vraćanje tražitelja azila registriranih u drugim zemljama EU-a u prvu zemlju ulaska u EU ili njihovo vraćanje u susjednu Austriju. Za to je nužno potpisivanje bilateralnih ugovora s evropskim partnerima.

Seehofer se nada da će se ovih dana stvari "razjasniti" kada je riječ o mogućnosti potpisivanja takvih ugovora.

"Pregovori teku u dobroj atmosferi", rekao je za javnu televiziju ARD.

Grčka je dala do znanja da je spremna prihvatiti neke migrante, a Italija je preko svog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija (Liga, krajnja desnica) rekla da prije bilo kakvog dogovora o migrantima koji su već ušli na evropsku teritoriju, želi strožu kontrolu vanjske granice EU-a.

Seehofer  je tražio  veću predanost od kancelarke Angele Merkel i vođe SPD-a Andrea Nahlesa za centre za prihvat izbjeglica dogovorene u koalicijskom sporazumu.

Stranke čelnika CDU-a i SPD-a trebale bi osigurati da više saveznih država sudjeluje u tim centrima, izjavio je čelnik CSU-a  u ljetnjem intervjuu ARD-u u nedjelju.

Na pitanje da li je obećao više podrške kancelarki, odgovorio je  potvrdno.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.