6.8.2018. 12:15
0
Japan obilježio 73. godišnjicu napada na Hirošimu
Japan je danas obilježio 73. godišnjicu napada atomskom bombom na Hiroshimu, dok je njen gradonačelnik poručio hiljadama gostiju da svijet treba biti lišen nuklearnog oružja.

_ Ukoliko ljudski rod zaboravi istoriju ili prestane se suprotstavljati razvoju takvog oružja, ponovo bismo mogli učiniti užasnu grešku - izjavio je gradonačelnik Kazumi Matsui na  ceremoniji obilježavanja godišnjice napada, prenosi Xinhua.

Preživjeli bombardovanja, poznati kao hibakushe, također su prisustvovali ceremoniji.

Neki od hibakusha, od kojih su mnogi znatno stariji od 80 godina, su angažovani u Međunarodnoj kampanji za  ukidanje nuklearnog oružja kako bi pomogli u provedbi  sporazuma  UN-a o zabrani takvog oružja.

Japan, ipak, nije, potpisnik Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja koji je stupio na snagu u julu 2017.

Generalni sekretar UN-a General Antonio Guterres  zatražio je u poruci pročitanoj tokom ceremonije nastavak moralne podrške preživjelim hibakushama u njihovim naporima na zabrani nuklearnog oružja.

Obzirom na činjenicu da Japan ukazuje isključivo na tragediju izazvanu atomskim napadom, brojni eksperti za pitanja Drugog svjetskog rata nadaju se, ipak, da će Japan razmisliti o vlastitom angažmanu u ratu, koji je također izazvao neizrecive patnje. 

Kako bi ubrzale japansku predaju u Drugom svjetskom ratu, američke snage su izbacile dvije  atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki 6. i 9. augusta 1945. godine. Nakon toga se Japan predao savezničkim snagama 15. augusta 1945. čime je zvanično okončan Drugi svjetski rat.

 
(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.